In central Paris, the French architecture studio Encore Heureux Architects erected a modern pavilion made of recycled materials originating from recovered wooden doors and used wooden exhibition panels to discarded furniture and abandoned street lights.

2048x1536-fit_pavillon-circulaire-pousse-place-hotel-ville-4e
15-1000x500
le-pavillon-circulaire-pavillon-de-l-arsenal

This is an experimental project showing the potential of reusing materials in architecture, within the context of this year's United Nations Climate Change Conference.

The name of this temporary structure – Pavillion Circulaire, meaning 'circular pavilion' – does not refer to its shape, but to the design process involving the use of recycled components as the construction materials came from building sites, unimplemented construction contracts made in error and surplus. Its understated façade is created using 180 wooden apartment doors.

The Pavillion Circulaire project corresponds to the context of this year's United Nations Climate Change Conference and currently stands in front of the Paris City Hall. The Circular Pavilion will be dismantled in early 2016 and then rebuilt permanently in the 15th arrondissement of Paris to become the clubhouse of a sport association.

Dec. 24, 2015 Living photo: Cyrus Cornut/Matignon

Latest issue

Poll

Which electric car do you think is the most sensible to buy at the moment?

This website uses cookies.
To comply with the EU regulations you must confirm your consent to their use.

You can do that by clicking "OK" or simply continuing to browse this website.
If you do not wish to have cookies set, you can opt out in cookie settings

close