Apple re-opens London flagship with a new look by Foster + Partners. 

The re-imagining of Apple Regent Street in London marks the continuing evolution of Apple, going beyond retail to create richer, more dynamic experiences for visitors. Its innovative design creates a relaxed environment, while incorporating Apple's new features and services. The design is the result of a close collaboration between Apple's teams led by Jonathan Ive, chief design officer and Angela Ahrendts, senior vice president of Retail and Foster + Partners.

Regent Street is one of the most famous shopping streets in the world, and the site where Apple opened its first retail store in Europe in 2004. The new store occupies the same building, with the Grade II listed historic façade now restored and preserved.

"The new Apple Regent Street is about a respectful dialogue between old and new – carrying forward a heritage of craftsmanship in a contemporary way. Contained within its historic fabric, is a new grand 'town square' with trees that bring nature into the interior spaces. Everything from the vast luminous ceiling to the sculptural stone handrails create an experience that is warm and inviting, providing a calm backdrop for everyone to experience Apple's incredible products, in addition to a diverse and vibrant programme of events. It is a place for people to meet and collaborate, and most of all, it will be an exciting experience that goes beyond retail," Stefan Behling, Architect at Foster + Partners said.

Characteristic of the new Apple Flagships, the interior space is a 7.2-metre double-height grand hall – forming a 'town square' like space that is flexible and welcoming. The design enhances transparency from the street and floods the store with natural light, dramatically improving the visual connection between the two levels. The interior front facade, with its full height arches clad in Portland stone, can be appreciated in its full extent. The store also features the longest Luminous Ceiling Panels in the world that cover the entire ceiling. The custom-made lighting panels emit a pure, even, white light, and have the capability to absorb ambient noise.

Along the side walls, a staircase on either side of the screen draws one up to the new mezzanine level set amongst the treetops. The walls and staircases are made from sandblasted stone, while the balustrade – seemingly carved in to the wall – has a smooth, curved, and honed finish that is pleasant to touch. The stone walls and balustrade were created by a combination of handcraftsmanship and CNC robotics, and were dry assembled at the manufacturing site to make sure each piece fit perfectly before installation.

The new store will opened to customers on Saturday, 15 October.

Oct. 19, 2016 Living photo: Foster+Partners

Latest issue

Plugin magazine 04/2016


Which electric car do you think is the most sensible to buy at the moment?

This website uses cookies.
To comply with the EU regulations you must confirm your consent to their use.

You can do that by clicking "OK" or simply continuing to browse this website.
If you do not wish to have cookies set, you can opt out in cookie settings