S Dalmatine ravno na Hercegovinu, koju su gradili Azeri i Kinezi, a na kraju popravljali Slovenci i čuveni kretaor Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher

FOTO/VIDEO: Pogreške Azera i Kineza na kraju ispravljali Slovenci. Jučer su otvorili jedan od najviših mostova u regiji koji su dovršili Slovenci. Marjan Pipenbaher, autor čuvenog Pelješkog mosta i u ovom je projektu imao prste!.

Jedan od najviših mostova na zapadnom Balkanu, nazvan Hercegovina, dio je autoceste koja će povezivati ​​sjever i jug Bosne i Hercegovine.

S Dalmatine ravno na Hercegovinu, koju su gradili Azeri i Kinezi, a na kraju popravljali Slovenci i čuveni kretaor Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher JP Autoceste FBiH
5. 9. 2024

U Počitelju na jugu Bosne i Hercegovine u srijedu navečer svečano je otvoren most dug gotovo kilometar i visok stotinu metara preko rijeke Neretve. Jedan od najviših mostova na zapadnom Balkanu, nazvan Hercegovina, dio je autoceste koja će povezivati ​​sjever i jug Bosne i Hercegovine u okviru koridora između Budimpešte i Dalmacije. Promet će se njime odvijati danas iza 12 sati.

U Bosni i Hercegovini je zajedno s mostom otvorena 11 kilometara duga dionica autoceste između Počitelja i Zvirovića, koja je dio paneuropskog koridora 5C između Budimpešte i hrvatske luke Ploče.

Autocesta, koja se nastavlja sve do Bijače na granici s Hrvatskom, sada je duga 21 kilometar, otvorenju mosta nazočili su, između ostalih, predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijer. Ministar Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, te hrvatski premijer Andrej Plenković i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Federacija BiH postaje veliko gradilište i na to su svi ponosni

"Iz dana u dan, kao što ste čuli, imat ćemo nove ugovore, nove investicije i od Federacije BiH ćemo napraviti veliko gradilište. Hvala svima koji prate rad Vlade, ovo je sigurno još jedna korak na putu BiH ka Europskoj uniji", rekao je Nikšić na otvaranju mosta, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Most će doprinijeti gospodarstvu zemlje te da će biti temelj za nastavak izgradnje cestovne infrastrukture u zemlji, kazao je direktor Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH.

Sarajevski Dnevni avaz je pak istaknuo kako je riječ o najsloženijem mostu na cijelom koridoru 5C i jednom od najviših mostova u ovom dijelu Europe. Dodao je da je njegova vrijednost još veća jer je direktno povezao Bosnu i Hercegovinu s EU i s Hrvatskom. Cijeli projekt započet je prije pet godina, a osim mosta uključuje i nekoliko vijadukata i tunel, a financiran je sredstvima. zajam Europske investicijske banke (EIB) i bespovratna sredstva EU.

Gradili so ga Azeri i Kinezi a na kraju popravljali Slovenci

Most pored Neretve premošćuje magistralnu cestu i željezničku prugu između Sarajeva i Ploča, a jedinstven je po tome što se sve četiri trake autoceste nalaze na jednom objektu. Most su izgradili Azvirt iz Azerbajdžana te Sinohydro i Powerchina iz Kine.

Prvotni rok za završetak radova bio je ožujak 2022. godine, ali je nekoliko puta odgađan. Gradnja mosta je završena prošlog ljeta, ali su se na njemu ubrzo pojavile velike pukotine. Tada su Autoceste Federacije BiH angažirale slovenski biro Ponting koji je izradio tehničko rješenje za otklanjanje nepravilnosti.

Tvrtku Ponting osnovali su Viktor Markelj i Marjan Pipenbaher, a projektirali su već mnoge renomirane mostove, među kojima je i Pelješki most u Hrvatskoj.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.