Njemački političar će skupo platiti korištenje zabranjenog nacističkog slogana

Björn Höcke (52) iz Alternative za Njemačku (AfD) u Tiringiji tvrdi da nije bio svjestan da su taj slogan koristili nacisti, točnije SA odredi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Björn Höcke (@bjoern_hoecke_afd)

Njemački političar će skupo platiti korištenje zabranjenog nacističkog slogana Bjorn Hocke / Instagram
14. 5. 2024

Regionalni sud u Halleu kaznio je Björna Höckea, čelnika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) u Tiringiji, s 13.000 eura zbog korištenja zabranjenog nacističkog slogana. Höcke je odbacio sve optužbe. Odluka suda još nije pravomoćna. U govoru u svibnju 2021. u Mersenburgu, Saska-Anhalt, Höcke je zaključio:

- "Sve za našu domovinu, sve za Sasku-Anhalt, sve za Njemačku".

Potonji dio pjevanja je zabranjeni slogan koji je nekoć koristila paravojna skupina SA, koja je odigrala ključnu ulogu u usponu nacističkog diktatora Adolfa Hitlera na vlast. Slično tome, nacistički pozdrav i drugi simboli iz nacističke ere sada su zabranjeni u Njemačkoj.

Bivši profesor povijesti na sudu je tvrdio da nije znao da su nacisti koristili slogan i inzistirao da nije kriv. Bio je uvjeren da je to svakodnevna uzrečica. Sudac je danas rekao da je sud bio uvjeren da je Höcke znao da je SA slogan zabranjen i da ga je svejedno koristio. Isto je tvrdilo i tužiteljstvo. Tražilo je polugodišnju uvjetnu kaznu, s dvije godine kušnje i isplatu 10.000 eura dobrotvornoj organizaciji, čelnik torinskog AfD-a želi prikupiti dovoljnu podršku na regionalnim izborima na jesen kako bi postao prvi. premijer iz redova ove krajnje desne stranke. Odluka suda trenutačno nema izravan utjecaj na njegovu kandidaturu, no Höcke je sada službeno u kaznenoj evidenciji. Vjerojatno u prosincu ponovno će se morati braniti zbog istog slogana, jer se očekuje da će ga koristiti iu govoru u gradu Geri.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.