Građevinar i informatičar odlučuju o sucu! Može li Kolakušić biti zastupnik ne ovisi o zakonu, pravnicima i Ustavu, već o nadripisarima

Znaju li više pravno neobrazovani Gordan Jandroković i Robert Jankovics od suca Kolakušića? Suprotno njima pravnik tvrdi kako stranka Pravo i pravda ima ustavno i zakonsko pravo istaknuti ga za saborskog zastupnika!

NEČUVENO: O tome hoće li Sabor i nadalje imati 151 zastupnika ili 150 odlučuju NADRIPISARI - oni tvrde: - Bit će 1 manje, Pravo i pravda kaže: - E ne može, mandat je naš!

Da li biste pristali da vas operira auto mehaničar? Nitko normalan ne bi dao kirurški alat u ruke neukih, no zato je Hrvatski sabor dao moć neobrazovanim i nekvalificiranima da odlučju u važnim pravnim stvarima za državu!

Što mislite, zna li više o pravnim pitanjima sudac, ili on nije ni do koljena informatičaru i građevincu?

Građevinar i informatičar odlučuju o sucu! Može li Kolakušić biti zastupnik ne ovisi o zakonu, pravnicima i Ustavu, već o nadripisarima Patrik Macek/PIXSELL, Bojan Haron Markičević/Start
12. 9. 2024

Hrvatski sabor imao je već 150, a ne 151 zastupnika koliko je to propisano. Nakon smrti saborskog zastupnika i čelnika SDP-a Ivice Račana 2007., njegova stranka nije odredila zamjenika zastupnika preminulom zastupniku. Tada je Hrvatski sabor nastavio djelovati sa 150 zastupnika i poštivala se volja SDP da nikoga ne imenuju zamjenikom svom vođi. Ova situacija je slična, a jedina je razlika u tome što Pravo i pravda ne odustaje od izborenog mandata na demokratskim izborima. Zašto je to važno istaknuti u sličnoj situaciji koja bi se mogla dogoditi nakon što je Dražan Dizdar odlučio reći zbogom svojim aktivnostima u Saboru.

Riječ je o profesoru kineziologije i pedagogu koji je s katedre promatrao i ispitivao sve prisutne kineziologe u Hrvatskom saboru. Ivan Anušić, Ivan Penava, Josip Dabro...,

sve su odreda bili studenti i to oni "takozvani uz rad", koji su se se doškolovali nakon što su već navršili ozbiljne godine na Zagrebačkom sveučilištu, pa i onom travničkom fakultetu.

I dok je profesor Dražan Dizdar bio jedan od glavnih protagonista na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, jer ipak je on doktor znanosti i profesor, to mu nije uspjelo poći za rukom u Hrvatskom saboru. I ne samo stoga što je sustav vrijednosti poremećen u našem društvu, već i stoga što je ozbiljno narušenog zdravlja. Upravo zbog toga saborski zastupnik stranke Pravo i pravda odlučio je staviti svoj mandat zamjenika saborskog zastupnika (Mislava Kolakušića) u mirovanje.

Jedino stranci pripada pravo na mandat

I dok u stranci Pravo i pravda drže kako jedino stranci pripada pravo mogućnost da odredi tko će naslijediti Dražana Dizdara u saborskim klupama, Robert Jankovics, predsjednik Mandatno - imunitetnog povjerenstva "pohvalio" se medijima kako Mislav Kolakušić Sabor vidjeti neće kao saborski zastupnik.

Odista, vrlo je to hrabra izjava za medije (Novi list), tim prije jer neovisni saborski zastupnik iz redova mađarske nacionalne manjine je "igrom slučaja" baš taj koji odlučuje ima li pravo stranka Pravo i pravda istaknuti svog kandidata za zamjenika zamjenika Dražana Dizdara.

Robert Jankovics i Gordan Jandroković  nekvalificirani su  da odlučuju o pravnim pitanjima

K tome je još i posve nekvalificiran da odlučuje o tako važnim pravnim pitanjima za Hrvatsku. On je uspio završiti tri godine Informatičkog fakulteta u Varaždinu i po struci je informatičar.

Nešto slično kao i Jankovics izrekao je ni manje ni više nego Gordan Jandroković predsjednik Hrvatskog sabora. I on je prejudicirao odluku Mandatno - imunitetnog povjerenstva, no ipak je izrekao još jednu riječ pri tome - "valjda"!Iz kojeg razloga se pumpa i preparira javno mnijenje prije konačne odluke o tome može li stranka Pravo i pravda, što joj Ustav i zakon omogućava, imenovati zamjenika zamjenika Dražana Dizdara i to baš Mislava Kolakušića?

Ako nema Prava i pravde u Saboru, HDZ još lakše vladati

Stvar je vrlo jednostavna, u slučaju da vladajuća ekipa, a to su i Jandroković baš kao i Jankovics odluče da Pravo i pravda nema pravo na novog, starog izabranog zastupnika to automatski znači da opozicija ima jednog člana manje, da će HDZ tako vrlo lako dobiti još jednu veliku prednost. Oni koji pažljivije promatraju političke odnose u Saboru dobro znaju što to znači za vladajuću koaliciju. Nestankom saborskog zastupnika iz redova stranke Pravo i pravda još bi se više olakšao život HDZ-u i Domovinskom pokretu koji drmaju Hrvatskom.Znaju li više pravno neobrazovani Gordan Jandroković i Robert Janković od pravnika i suca Kolakušića, koji suprotno njima tvrdi kako stranka Pravo i pravda ima ustavno i zakonsko pravo istaknuti ga za saborskog zastupnika! To je zapravo središnje mjesto oko kojeg bi se trebala voditi rasprava vezana uz mogućnost da i nakon otkazivanja Mislava Kolakušića na zastupničko mjesto u Saboru, baš kao i na Dizdarevo stavljanje u mirovanje saborskog mandata.Ovo je očito puno složenije pitanje nego što to pokušavaju bagateliziraju prejudicirajući odluku Mandatno-imunitetne komisije Robert Jankovics te Gordan Jandroković.

NEČUVENO: O tome hoće li Sabor i nadalje imati 151 zastupnika ili 150 odlučuju NADRIPISARI

Da li biste pristali da vas operira auto mehaničar? Nitko normalan ne bi dao kirurški alat u ruke neukih, no zato je Hrvatski sabor dao moć neobrazovanim i nekvalificiranima da odlučuju u važnim pravnim stvarima za državu! Upravo se takvim mogu nazvati i predsjednik Sabora koji je inače po profesiji građevinski inženjer te predsjednik Mandatno - imunitetne komisije koji nimalo nema veze s pravom, već je običan informatičar i to s diplomom trogodišnjeg studija.S druge strane operacijom dokazivanja kako mandat pripada jedino stranci koja ga je i osvojila čeka iz negdašnji sudac, pravnik i europarlamentarac koji je godinama upravo na struci koju je izučavao gradio svoju karijeru.

Što mislite, zna li više o pravnim pitanjima sudac, ili on nije ni do koljena informatičaru i građevincu?

Kad je 2007. bila slična situacija s preminulim Ivicom Račanom, zakon je ispravno primijenjen, jer ako politička stranka ne odredi zamjenika zastupnika iz redova te stranke nitko drugi ne može odrediti zamjenika zastupnika. Prema toj logici, koje se drže i u stranci Pravo i pravda, mandat pripada isključivo stranci koja ga je osvojila i ona ima pravo istaknuti svog kandidata na mjesto koje oslobađa Dražan Dizdar.

Pitali smo Pravo i pravdu što misle o svemu i dobili smo sljedeći odgovor:-  "Politička stranka može odrediti zastupnika koji je podnio ostavku, jer isto ne sprječava ni jedna odredba tog ili nekog drugog relevantnog Zakona.Svaki zakon je nužno tumačiti u smislu njegovih temeljnih odrednica i intencija zakonodavca, a one su da Hrvatski sabor ima 151 zastupnika, odnosno 14 zastupnika iz svake izborne jedinice, te da mandat u slučaju ostavke ili mirovanja mandata ostaje političkoj stranci koja ga je osvojila na izborima.Ovdje je potrebno istaknuti i da je odredbom članka 7. Zakona o Vladi Republike Hrvatske propisano da ako Hrvatski sabor prihvati ostavku predsjednika Vlade, Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade.Slijedom navedenog i Predsjednik vlade i ministri nastavljaju obavljati svoj posao iako su podnijeli ostavku i ostavka je prihvaćena, sve do novih izbora i izglasavanja nove Vlade RH.Ne postoji ni jedan prihvatljiv razlog za drugačije tumačenje Zakona u slučaju ostavke zastupnika u Hrvatskom Saboru kada nema niti jednog drugog kandidata na listi koji bi udovoljio temeljnim uvjetima da se radi o kandidatu s iste liste i iste stranke koja je osvojila mandat na izborima, a da bi se očuvala volja birača izražena na demokratski provedenim izborima. Kao što ni nitko drugi ne može zamijeniti Vladu RH bez izbora tako ne može zamijeniti ni zastupnika bez novih izbora niti je u situaciji kada je stranka odredila zamjenika odbiti njegovo imenovanje.

Jankovicsu je sve bespredmetno i već zna odluku!!!

Bizaran je odgovor Roberta Jankovicsa novinaru Novog lista, gdje ne samo što prejudicira odluku Mandatno - imunitetne komisije već se uzdiže iznad institucija i kao posve nekvalificirani pravni stručnjak odlučuje. Ovo su njegove riječi:

- "Sa zanimanjem ćemo pročitati taj zahtjev kada nam stigne, ali on je bespredmetan. Kad zastupnik podnese ostavku, kao što je to Kolakušić napravio, tu je za njega kraj. Ne može se nitko nakon ostavke vratiti u Sabor. Neću spekulirati što će biti s tim mandatom, ali Kolakušić nam je prije nekoliko mjeseci u svojoj ostavci napisao da su jedino Dizdar i on bili kandidati iz te stranke na toj listi, kazao je Jankovics.

MIP i Jankovics doći će glave Kolakušiću

Prilično je, dakle, izvjesno da će MIP presuditi da Dizdara nema tko zamijeniti i da će slijedom toga Sabor ubuduće imati 150, a ne 151 zastupnika.Što će se odista dogoditi znat ćemo u sljedećim danima. Hoće li tako Sabor imati zastupnika manje, hoće li se HDZ-u time olakšati život...? Činjenica je da o tome glavnu riječ vodi vladajuća većina, a njima je u velikom interesu da imaju jednog "neprijatelja" manje u saborskim klupama.

Posvemašnja bi ovo mogla biti pravna zavrzlama, jer već sada u Pravu i pravdi nagovještavaju da će aktivirati i Ustavni, a i Europski sud u slučaju da im se onemogući korištenje saborskog mandata na demokratski održanim izborima. K tome, bilo bi to i grubo vrijeđanje volje birača koji su glasovali za stranku Pravo i pravda i koji naprosto moraju i trebaju imati svog zastupnika u velevažnom hrvatskom domu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.