Spektakularna pojava na Jadranskom moru koja je zasjala u neobičnim nijansama širi se svijetom i Tik Tokom

More blista od planktona. Na Tik toku na tisuće pregleda! Mikroorganizmi su zaslužni za prizore koji oduzimaju dah i turistima i domaćima Hrvatima.

Fenomen bioluminiscencije ove je godine posebno izražen u Puli, na Hvaru, u okolici Vrsara i u blizini Rovinja.
 

Spektakularna pojava na Jadranskom moru koja je zasjala u neobičnim nijansama širi se svijetom i Tik Tokom Lisa Yount from Pixabay
4. 9. 2024

Turisti u Hrvatskoj posljednjih dana javljaju o spektakularnom fenomenu kojemu su svjedočili na moru - ono, naime, u večernjim i noćnim satima svijetli u posebnim plavim nijansama. Snimke prekrasnog prizora užarenog mora preplavile su društvene mreže.
 

@storytime999__ Malediven 😂 #meer #kroatien #fy #malediven #viral ♬ MILLION DOLLAR BABY (VHS) - Tommy Richman

Za pojav krivi mikroorganizmi

Riječ je o pojavi koja se naziva bioluminiscencija, a ove je godine posebno izražena zbog povećane prisutnosti mikroalgi. Bioluminiscencija je prirodni fenomen tijekom kojeg živi mikroorganizmi pretvaraju kemijsku energiju u svjetlost. To se događa zbog kemijske reakcije u kojoj važnu ulogu igraju supstanca luciferin i enzim luciferaza. Kada mikroskopski mali fitoplankton dođe u dodir s vodom, on počinje emitirati svjetlost, koja je uglavnom plavkaste ili zelenkaste boje.
 

@storytime999__ Unglaublich 🤩 #malediven #meer #fy #tiktok #kroatien #viral ♬ snowfall - Øneheart & reidenshi

Pojav opazili na različnih delih Jadrana

Fenomen bioluminiscencije ove je godine posebno izražen u Jadranu jer su bujale morske mikroalge. Kako je za 24sata rekao Sandu Skejić, stručnjak iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, učinak je izravno vezan uz to koliko se mikroorganizama skupi na jednom mjestu i kakvi su uvjeti u vodi, pišu i austrijski mediji raznim dijelovima Jadrana.

Fenomenu su, među ostalim, svjedočili u Puli, na Hvaru, u okolici Vrsara i u blizini Rovinja, javlja Sobotainfo pozivajući se na Kleine Zeitung. Videozapisi ovog spektakularnog fenomena dosegnuli su tisuće pregleda na TikToku.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.