Uzbuna na Jadranu: u moru uočene otrovne ribe, stručnjaci upozoravaju...

Opasna prijetnja u dubinama Jadranskog mora.

U Jadranu se širi riba znanstvenog naziva Pterios miles. Do sada je potvrđena njegova prisutnost duž obale Crne Gore te kod Visa, Cavtata, Korčule i Lastova. Prirodni neprijatelji su joj hobotnice i kirnje, ali je i jestiva

Uzbuna na Jadranu: u moru uočene otrovne ribe, stručnjaci upozoravaju... Rudy and Peter Skitterians from Pixabay.
8. 8. 2024

Otrovna velika plamenjača, strana invazivna vrsta ribe s otrovnim bodljama, uočena je u Nacionalnom parku Mljet, potvrdili su u srijedu predstavnici Parka u južnoj Dalmaciji. Ujedno su upozorili da je pojava ove ribe samo jedan od vjesnika nove slike Jadranskog mora, prenosi hrvatska novinska agencija Hina. Pojasnili su i da je riba uočena na lokalitetu Vranjiška na dubini od 12 metara u vrijeme kada je temperatura mora bila 24 Celzijeva stupnja.

Do sada je zabilježen samo jedan primjerak ove vrste, dug 16 centimetara. Morski biolog Petar Kružić, koji je fotografirao ribu, rekao je da je otrovna velika plamenjača opasna samo ako se ubodemo njenm bodljama.

"Za sada ne možemo reći da je njegova prisutnost velika opasnost za ljude, s obzirom na to da ih nema puno", dodao je, bioraznolikost Jadrana je ugroženija od velike plamenjača se smatra prilično proždrljivom i može ugroziti endeme, poput obične pastirice i obične pastirice.

“Velika plosnatica se definitivno udomaćila u podmorju južnog Jadrana, ovdje je prisutna već nekoliko godina i sigurno će biti vrsta koja će biti uvrštena na popis vrsta Jadrana i jadranskih riba”, Naglasio je Kružić u Jadranu se širi riba znanstvenog naziva Pterios miles. Do sada je potvrđena njegova prisutnost duž obale Crne Gore te kod Visa, Cavtata, Korčule i Lastova. Prirodni neprijatelji su joj hobotnice i kirnje, ali je i jestiva te se može koristiti i za prehranu ljudi.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.