Njemački izvoz auta pao 16,6 %, tvrtke naručile 43,1 posto manje vozila u prvih 6 mjeseci 2024.

Ne nazire se kraj pesimizmu u njemačkoj automobilskoj industriji. Što se zbiva? Ne piše se dobro ni u budućnosti?

Njemački izvoz auta pao 16,6 %, tvrtke naručile 43,1 posto manje vozila u prvih 6 mjeseci 2024. Volkswagen
9. 8. 2024

Situacija njemačkih proizvođača automobila pogoršala se u srpnju, primjećuje minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo. Indikator koji mjeri raspoloženje u poslovnom okruženju pao je s -9,5 bodova na -18,3 boda u usporedbi s lipnjem, prema sezonski prilagođenim podacima If Anite Wölfl.

Proizvođači automobila u Njemačkoj pesimistični su i glede trenutne situacije i očekivanja za sljedećih šest mjeseci. Pokazatelj trenutnog stanja u srpnju je pao za 10 bodova, s 3,2 boda u lipnju na -6,8 bodova.

Vrijednost pokazatelja u pogledu očekivanja za iduće polugodište pala je s -21,3 boda u lipnju na -29,1 bod, procjenjuje Wölfl da se situacija neće poboljšati u sljedećih nekoliko mjeseci. Iskorištenost proizvodnih kapaciteta pala je na 77,7 posto, što je devet postotnih bodova ispod višegodišnjeg prosjeka.

Nedostatak narudžbi prijavljuje 43,1 posto tvrtki, nakon 29,2 posto u travnju. Izvozna očekivanja u srpnju su pala na -16,8 posto, što je više od 13 postotnih bodova niže nego u lipnju, objavila je također Ifa.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.