Nijemci se vesele i odmahuju rukom: Počeo je Oktoberfest, koliko ove godine stoji krigla piva?

Cijena krigle piva ove godine premašuje 15 eura. Na različitim mjestima ona varira između 13,6 i 15,3 eura po litri.

Ovogodišnji, 189. po redu festival, na kojem se očekuje približno šest milijuna posjetitelja, završit će 6. listopada.

Nijemci se vesele i odmahuju rukom: Počeo je Oktoberfest, koliko ove godine stoji krigla piva? Twitter/National Turk
21. 9. 2024

U Münchenu je počeo biti poznat festival piva Oktoberfest, na koji se svake godine okupljaju milijuni posjetitelja i ljubitelja piva. Litrenu kriglu ove će godine trebati izdvojiti nešto više nego lani. U svjetlu nedavnih smrtonosnih napada u zemlji, velika će se pozornost posvetiti sigurnosti.

gužve pred šatorima usprkos astronomskim cijenama

Oktoberfest je točno u 12 sati otvorio gradonačelnik bavarske prijestolnice Dieter Reiter koji je svečano otvorio prvu bačvu piva, a prvu kriglu natočio je u čast Markusa Södera, predsjednika bavarske vlade.

Prvi koji su ušli u dvoranu čekali su se već u ranim jutarnjim satima, a kada su se vrata otvorila u 9 sati, nekoliko stotina njih krenulo je prema šatorima kako bi osigurali najbolja mjesta, piše njemačka novinska agencija dpa. .


 
I ovogodišnju manifestaciju obilježavaju vrtoglave cijene piva, ali to vjerojatno neće odvratiti goste od posjeta. Cijena piva ove je godine premašila 15 eura. Na različitim mjestima ona varira između 13,6 i 15,3 eura po litri, prenosi njemačka tiskovna agencija dpa.

Prošle godine posjetitelji su litrenu kriglu popularnog alkoholnog pića od hmelja plaćali između 12,60 i 14,90 eura, a prema podacima grada Münchena niz njihova žedna grla poteklo je više od 7,4 milijuna litara piva. Cijene hrane također su ove godine nešto više, a jedan od razloga tome je veći porez na dodanu vrijednost, navodi dpa.

Za sigurnost brine više od 600 policajaca

Budući da se ovogodišnji festival održava nakon nedavnih napada nožem u Njemačkoj, poput onog u Solingenu, na snazi ​​su pojačane mjere sigurnosti. Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Hermann rekao je prije početka Oktoberfesta da nema konkretnih prijetnji u vezi s tim događajem.

Prvi put će se za nasumične provjere koristiti oko 40 ručnih detektora metala, rekao je direktor festivala Clemens Baumgärtner. Za sigurnost brine oko 600 policajaca, a uz njih je na raspolaganju i nekoliko tisuća redara. Kao i prijašnjih godina, zabranjen je unos većih torbi i ruksaka, noževa i boca na mjesto održavanja.


 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @crkjim

Za one koji ove godine ne mogu doći u München, događaj je sada dostupan i u digitalnom formatu. Na početku festivala pokrenut će igru ​​virtualne stvarnosti "Oktoberfest - The Official Game", u kojoj igrači mogu posjetiti festival kao avatari s naočalama za virtualnu stvarnost.

Oktoberfest je jedan od najpopularnijih događaja u Njemačkoj i jedan od najvećih svjetskih festivala, a predstavlja i važan dio bavarske kulture. Ovdašnja ekonomija njime zaradi više od milijardu eura godišnje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.