ONI U SABOR NE ŽELE! Svaki 5. izabrani neće na Markov trg! Birali smo njih 151, a njih najmanje 30 neće u četvrtak prisegnuti za saborskog zastupnika

JE LI SABOR JE DRUGA LIGA! Umjesto Plenkovića u Saboru gledat ćemo Mistera X, umjesto Tomaševića tko zna koga, umjesto Puljka dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević, Kolakušića mijenja Dizdar, Komadinu će zamijeniti Ana Puž, Biljanu Borzan Mate Vukušić, Freda Matića Marko Kričko. Zastrašujući sustav koji u Sabor gura anonimce i one za koje nerijetko nije glasovala ni jedna strana male ulice!

I nije Mislav Kolakušić jedini europarlamentarac koji neće u HR Parlament. Ne žele to ni Biljana Borzan, a ni Fred Matić. Po funkciji predsjednik Vlade upraznit će mjesto nekom drugom HDZ-ovcu s liste iz 1. izborne jedinice, župani, poput Zlatka Komadine "darovat" će mandat, jednako tako i ministri koje povuče Plenković u Vladu dobit će zamjenike...

ONI U SABOR NE ŽELE! Svaki 5. izabrani neće na Markov trg! Birali smo njih 151, a njih najmanje 30 neće u četvrtak prisegnuti za saborskog zastupnika Fred Matić / FB
14. 5. 2024

Je li Sabor drugorazredna institucija ili je odista najvažnija i najuzvišenija hrvatska politička ustanova, ili je trećerazreda prčvarnica u kojoj nažalost neće sjediti oni koje smo birali na izborima. Tako je bilo u prošlosti, a kako stvari stoje tako će biti i s novim sazivom Sabora. Procjenjuje se kako će njih najmanje 30, ili gotovo svaki peti Sabor zamijeniti nekim drugim poslom. U prošlom sazivu Sabora njih 21,85 % već na prvim sjednicama zamijenilo je one koji su izabrani na parlamentarnim izborima 2020.. godine. Tako se dogodilo da je Ružu Tomašić, koja je Europarlamentu dala prednost zamijenio rekorder po osvojenim preferencijalnim glasovima (19). Marko Milanović Litre bio je na listi Domovinskog pokreta, ali kao zamjena Ruži Tomašić iz Suverenista i bez obzira što je Robert Pauletić iz DP-a osvojio više od 10 posto preferencijalnih glasova (čak 19,79 %) to mu nije pomoglo. Litre nas je zastupao u Saboru, a osvojio je samo 0,09 % preferencijalnih glasova. Prema Zakonu o izborima zastupnika u Sabor, u slučaju koalicija dviju ili više stranaka, kao zamjena za izabranog zastupnika koji mandat stavlja u mirovanje ulazi neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao i zastupnik.

Iz izbora u izbore ponavljaju se iste situacije i s vremena na vrijeme građani se opravdano pitanju pa ima li smisla da biramo jedne, a najčasniju dužnost u zemlji obavljaju nerijetko potpuni no name likovi.

Pokušali smo već danas saznati u Saboru tko su izabrani zastupnici koji nas sigurno neće zastupati, bilo da su (će) staviti svoje mandate u mirovanje, bilo da su dali trajne ostavke..., no nije nam pošlo za rukom.

Ovako znamo samo iz druge ruke kako u četvrtak neće prisegnuti Biljana Borzan, Fred Matić, Mislav Kolakušić, Andrej Plenković i njegovi ministri koje odabere izmežu izabranih saborskih zastupnika, Zlatko Komadina i Željko Kolar  radije će zadržati mjesto župana...

Uputili smo konkretna pitanja Marini Buntić Juričić, voditeljici Službe za medije u Saboru i dobili, razumljivo, uopćene odgovore:

- Traženi podaci nam trenutačno nisu dostupni. Naime, Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za zastupnike u Sabor i imenima zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost, o imenima zastupnika koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom dužnošću pa im zastupnički mandat miruje, o imenima zastupnika kojima mandat miruje na njihov zahtjev te o osobama koje će kao zamjenici zastupnika umjesto njih početi obnašati zastupničku dužnost.

Nakon toga će ti službeni podaci biti objavljeni i na našim mrežnim stranicama, pa molimo da u četvrtak nakon izvješća MIP-a pratite naše mrežne stranice.

 Dnevni red 1. sjednice dostupan je na poveznici: https://sabor.hr/hr/press/priopcenja/objavljen-predlozeni-dnevni-red-1-sjednice-sabora-te-poziv-izabranim-zastupnicima

Što se drugog dijela vašeg upita tiče, ako je zastupnik dao ostavku na svoju zastupničku dužnost, njegov mandat prestaje i ne može ga više konzumirati.

Ako zastupnik, pak, svoj mandat stavi u mirovanje, ima mogućnost aktivirati svoj mandat sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Naime, zastupnik ima pravo jednokratno, tijekom trajanja zastupničkog mandata, podnošenjem pisanog zahtjeva predsjedniku Sabora, staviti svoj mandat u mirovanje. Mirovanje ne može trajati manje od šest mjeseci, a za vrijeme trajanja mirovanja zastupnika će zamjenjivati zamjenik izabranog zastupnika. Mirovanje mandata prestat će osmog dana od dana podnošenja pisane izjave predsjedniku Sabora o ponovnom obnašanju zastupničke dužnosti.

Novine su prvo pred svojih desetak dana razvlačile Mislava Kolakušića koji je osobno dostavio ostavku u Sabor i predstavio Dražana Dizdara kao svog zamjenika. Bez obzira što je slična vijest odaslana pred koji dan iz SDP-a, o sličnoj kombinaciji za Biljanu Borzan i Freda Matića nitko ih nije pitao "za zdravlje", a Mislavu Kolakušiću "izvadili su đigericu"

U SDP-u je zavladala prava postizborna buna, jer vodstvo njihove stranke navodno se ne drži dogovora o tome tko će kao zamjena u Sabor. Mandate na parlamentarnim izborima osvojili su Fred Matić, Biljana Borzan, a i župani. Najspornija je bila zamjena za Freda Matića tvrde iz ove stranke. Navodno voljom šefa stranke to bi trebao biti glavni tajnik Marko Krička iz Siska, dok mnogi misle da je to mjesto više zaslužila Biljana Gaća iz Vukovara koja je osvojila značajno više preferencijalnih glasova. Sporna je i zamjena za eurozastupnicu Biljanu Borzan, a Predsjedništvo je imenovalo i zamjene za župane primorsko -goranskog Zlatka Komadinu i krapinsko-zagorskog Željka Kolara zbog nespojivih dužnosti.

Tko zna što nas sve još čeka u četvrtak kada ćemo definitivno znati kojih to 151 časnih ljudi će nas zastupati. Ono što je sasvim izvjesno, najmanje svaki peti bit će onaj kojeg nismo birali, koji nerijeto dobivaju i manje od 100 glasova. Za razmisliti je je li ovakav sustav biranja najbolje rješenje za instituciju koju nazivaju najuzvišenijom u Hrvata.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.