Počinje priprema za "COVID II" - stručnjak upozorava: sljedeća je pandemija gotovo neizbježna!

Virusolog upozorava da je najvjerojatnije još jedna pandemija. Krave, tuljani, lisice, mačke - virus H5N1 ptičje gripe nedavno se proširio i na sisavce. Sada postoje dokazi o prisutnosti patogena u američkim mliječnim kravama. 
 

Počinje priprema za "COVID II" - stručnjak upozorava: sljedeća je pandemija gotovo neizbježna! icsilviu from Pixabay
21. 5. 2024

Minkovi, tuljani, lisice, mačke - virus H5N1 ptičje gripe nedavno se proširio na sisavce. Sada postoje dokazi o prisutnosti patogena u američkim mliječnim kravama. Američko ministarstvo poljoprivrede otkrilo je virus u više od 30 farmi mlijeka u desetak saveznih država, ali ne samo u životinjama, već iu samom mlijeku ljudi. S obzirom na to da diljem svijeta ima sve više zaraženih ptica i sisavaca, istraživači strahuju da će se virus visokopatogene ptičje gripe i dalje mijenjati, prenosi oe24. Kod krava i mnogih drugih slučajeva radi se o virusu H5N1 2.3.4.4b.

Stručnjaci iznenađeni

Između ostalog, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a naredilo je da se iz jedne američke savezne države u drugu mogu prevoziti samo krave muzare čiji je test na ptičju gripu negativan. Mike Worobey sa Sveučilišta u Arizoni ovo je ograničenje nazvao kap u moru. Kako je rekao, to je usporedivo s ograničenjem zračnog prometa za vrijeme covida "dugo nakon što su se virusi nastanili na određenom mjestu". Jednostavno bi moglo biti prekasno, Martin Beer s Instituta Friedrich Loeffler u Griefswaldu rekao je da je iznimno iznenađen što su infekcije pronađene i kod krava. Virus trenutno ne predstavlja veliku prijetnju ljudima. Za sada, uzročnik još uvijek ima poteškoća u nadvladavanju ljudske urođene imunosti na virus ptičje gripe. "Ali svaki novi domaćin sisavac može malo približiti virus ljudima".

Nevarnost pandemije

U međuvremenu, njemački epidemiolog Alexander Kekule upozorava da njegovi kolege procjenjuju da je rizik od pandemije izazvane H5N1 visok. Infekcije kod ljudi za sada su još uvijek rijetke. No, ako se virus uspije prilagoditi ljudima, sljedeća pandemija je gotovo neizbježna, rekao je Kekule. "Ako sve više i više sisavaca nosi virus, povećava se vjerojatnost katastrofalne mutacije. Stoga moramo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili europske krave da se zaraze virusom." Pritom je istaknuo kako je potrebno poduzeti mjere zaštite kako bismo se zaštitili od ugroze i nove moguće pandemije.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.