Neočekivano loše prošli su Dacia Duster i Suzuki Swift, a odlična ocjena za Škode, Volkswagene, Audije, Mercedese....

VIDEO: Crash test studija! Koje su najgori, a koji najbolji? Najnoviji Euro NCAP testovi otkrivaju da su auti proizvedeni u Rumunjskoj i Mađarskoj izrazito nesigurni i lomljivi, za razliku od onih iz Češke i Njemačke! Pogledajte kako je tko prošao.
 

Neočekivano loše prošli su Dacia Duster i Suzuki Swift, a odlična ocjena za Škode, Volkswagene, Audije, Mercedese.... EuroNCAP
18. 7. 2024

Napisao: Matjaž Gregorič

Konzorcij za testiranje sudara Euro NCAP objavio je najnovije ocjene sigurnosti za automobile. ulaska na europsko tržište. Dacia Duster i Suzuki Swift dobili su tri zvjezdice, dok su Mercedes-Benz E-klasa, VW Passat i njegovi blizanci Škoda Superb i Škoda Kodiaq najveće priznanje Euro NCAP-a s 5 zvjezdica.

Dacijina prodajna strategija bez dodataka dobro je poznata, budući da je marka ranije izbjegavala tehnologiju aktivne sigurnosti u korist pristupačnosti. Suzuki je dugo bio proizvođač malih, jednostavnih i pristupačnih automobila.

Stoga ne čudi što su Duster i Swift s Euro NCAP testova izašli sa samo tri zvjezdice. Zakon zahtijeva da svi automobili budu opremljeni sustavima za autonomno kočenje u nuždi, sustavima za zadržavanje voznog traka u nuždi, inteligentnim limitatorima brzine i detekcijom umora vozača.

Duster i Swift ispunjavaju tu obvezu, no unatoč ugrađenoj tehnologiji nisu se popeli više. Što se tiče aktivne sigurnosti, Euro NCAP standardi za ocjene od 5 zvjezdica mnogo su viši od onih u zakonu. Zaštita putnika u ovim automobilima također pokazuje ograničenu ambiciju, sa slično skromnom razinom zaštite za odrasle putnike. Što se tiče zaštite djece, Dacijin crossover proizveden u Rumunjskoj nadmašuje maleni Swift, pri čemu potonji pruža zaštitu koja se kreće od marginalne do loše u nekim aspektima performansi.

Nasuprot tome, njemački i češki automobili općenito dobro prolaze, a Mercedes-Benz E-klasa, Škoda Kodiaq i blizanci Volkswagen Passat i Škoda Superb osvojili su dovoljno bodova za pet zvjezdica. Sva četiri pružaju uzornu razinu zaštite putnika, pri čemu Passat i Superb nude dobru zaštitu svim kritičnim dijelovima tijela i za odrasle i za djecu u sva četiri opsežna testa sudara.

Unatoč tome, E-klasa se približava sa samo djelićem boda za zaštitu zdjelice pješaka, neugodno blizu gubitka zvjezdice prema najnovijim Euro NCAP protokolima. BMW X2 je prema protokolima za 2022. ocijenjen s pet zvjezdica kao blizanac X1 i, poput E-klase, nudi samo lošu zaštitu zdjelice pješaka. Renault Espace i Rafale dobili su istu ocjenu kao i 2022.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.