Zekanović & Co. "smaknuli" Kolakušića - HDZ od danas ima "neprijatelja" manje u Saboru - nekad su kupovali žetončiće danas do vlasti i eliminacijom protivnika

On je došao glave Kolakušiću. SUMRAK DEMOKRACIJE U SABORU!!! Dipl. geograf koji i nekoliko desetljeća nakon pada Željezne zavjese tvrdi da Čehoslovačka postoji, informatičar s 3 godine varaždinskog fakultet, građevinar i  njima slični presudili pravniku, bivšem sucu i europarlamentarcu.

HDZ nakon regrutiranja žetončića, poput Zekanovića, ima novu strategiju - uklanjaju oporbenjake - jedan "neprijatelj" manje. Stop Kolakušiću i još jedan "plus" na saborskom računu vladajućih.

Kolakušić im poručio kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ovim problemom pozabave i  Laura Codruța Kövesi, OLAF, EU Parlament, jer ako je tako kako je presudio MIP, onda su Plenković, Stier, Picula, Borzan i Vuljenić..., "zamračili" uz pomoć odgovornih ljudi u Saboru 1,5 milijuna eura.

Od danas smo siromašniji za jednu političku stranku u Saboru. Iako su birači izabrali Pravo i pravdu, Mandatno imunitetsko povjerenstvo odlučilo je osakatiti demokratski pluralizam u Hrvatskoj. Kolakušić traži od saborskih zastupnika da se prije donošenja odluke dobro konzultiraju s Ustavom i 42. člankom Zakona!

Zekanović & Co. "smaknuli" Kolakušića - HDZ od danas ima "neprijatelja" manje u Saboru - nekad su kupovali žetončiće danas do vlasti i eliminacijom protivnika Ivana Ivanović / Pixell
19. 9. 2024

A što je drugo Mislav Kolkaušić mogao očekivati kad su već Robert Jankovics, predsjednik Mandatno imunitetskog povjerenstva te Gordana Jandroković, predsjednik Sabora, u nešto blažem obliku još pred koji mjesec izjavili kako Mislav Kolakušić ne može u Sabor jer je dao u travnju otkaz. To što su oni prejudicirali odluku, to što su oni nekompetentni za donošenje takvih sudova sve otkriva. I u pravu je Mislav Kolakušić kad tvrdi da je to sablažnjujuće i ništa drugo nego uzurpiranje moći te pripremanje sabornika i javnosti za tihu eliminaciju jedne stranke iz političkog života Hrvatskog parlamenta. Tako će se po prvi put dogoditi da se volja birača neće ispoštovati. Stranka Pravo i pravda nakon zahtjeva Dražena Dizdara da stavi zastupnički mandat u mirovanje seli se iz saborskih klupa na ulicu.

Tek danas je Mandatno imunitetsko povjerenstvo donijelo službenu odluku konzultirajući se s pravnicima da odobre stavljanje u mirovanje zamjeničkog saborskog mandata Dražena Dizdara. Pri tome su vrlo površno i bagatelno kazali kako Kolakušić se ne može vratiti u Sabor jer je dao otkaz. Pri tome su zaboravili kako on u travnju prvo nije dao otkaz, već je jednako tako zatražio mirovanje mandata. Baš kao što su to 2013. zatražili i Tonino Picula, Andrej Plenković, Biljana Borzan, Davor Stier, Nikola Vuljanić. Upravo se na njih pozvao danas na pres konferenciji u Saboru Mislav Kolakušić. Kazao je da za sve stranke trebaju važiti isti zakoni i ako se nešto dozvoljava HDZ-u i SDP-u, nema razloga da to isto ne vrijedi i za oporbene stranke, za Pravo i pravdu u konkretnom slučaju.

Sasvim sigurno kako je očekivao kako mu, uglavnom HDZ-ovi poslušnici iz Mandatno imunitetskog povjerenstva neće dati za pravo. Stoga se odista dobro i argumentirano pripremio te čak najavio kako će podići i ustavnu tužbu, a kazneno će prijaviti i odgovorne u Saboru, MIP-u te obavijestiti EU parlament kako je 2013. i to punih godinu dana navedena petorka sjedila u dvije fotelje. Naglasio je kako zbog toga nisu smjeli obnašati mandat EU zastupnika, ako je po do današnjoj odluci MIP-a, te da su tako zakinuli EU Parlament za nevjerojatnih 1,5 milijuna eura.

Bilo kako bilo, odluka MIP-a nije konačna, jer o njoj će zapravo odlučivati sabornici, no kako se zna kome pripada većina, tako je posve izvjesno da će se ponoviti scenarij Jandrokovića i Jankovića kad su se zaletjeli i otkrili što će MIP, zapravo HDZ, odlučiti.

Jedini suzdržani bio je Nikola Grmoja. Zapitao se s obzirom na takvu praksu, je li MIP donio dobru odluku u svibnju kada nije dopustio Kolakušiću da zamrzne saborski mandat.

'Do prije nekoliko dana bio sam sklon stavu da umjesto Dizdara nitko ne bi trebao ući u Sabor i da bi Sabor trebao ostati na 150 zastupnika. Kada sam vidio praksu MIP-a u prošlim sazivima kada je nekim zastupnicima bilo dozvoljeno staviti mandat u mirovanje i biti europskim zastupnicima, nisam siguran što napraviti. Ako je netko stavio mandat u mirovanje, ne znači da je u nekom nespojivom položaju. Nisam siguran da MIP dobro odlučio kada je rekao da ne može staviti mandat u mirovanje. Ovo je jedna jako dvojbena situacija. Nemam razloga braniti Kolakušića, bio mi je politička konkurencija, ali radi istine, pravde, poštenja, mislim da je ovo dvojbena situacija', poručio je Grmoja.

'Ne bi želio nikome naštetiti, ali ne želim se sukobiti sa zakonom. Moramo poštivati zakon, to je jedino mjerilo za nas tu. Ti koji su tada obnašali vlast (op.a 2013. kada je MIP odobravao zamrzavanje saborskih mandata eurozastupnicima, na vlasti je bio SDP) morali bi se očitovati', poručio je HDZ-ov Ante Deur, koji smatra da se Kolakušić nakon što je dao ostavku na mjesto saborskog zastupnika, ne može vratiti u Sabor.

Istog je mišljenja i Hrvoje Zekanović iz HDS-a, koji ne vidi da je u praksi MIP-a bilo presedana. 'Kolakušić se ne može vratiti u Sabor jer se odrekao svog mandata', poručio je jasno.

Malo se zeznuo, jer i ovaj put je njegovo povjerenstvo napravili ogroman presedan. Naime, stavili su u mirovanje mandat Dražana Dizdara, koji nije bio izabran na izborima, već je bio samo zamjenik Mislava Kolakušića. Očito je njega i društvo uhvatila amnezije, jer u nekoliko dosadašnjh slučajeva takva im nije bila praksa. Uglavnom, u mirovanje su stavljali jedino mandate onih koji su osvajali podršku birače, ne i one koji su ih mijenjali. Odista nekonzistentno, bagatelizirano i površno sa strane Mandatno imunitetskog povjerenstva.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.